A-luokan reissussa?

Ei hiv-tartuntaa Thaimaassa voi saada, vai voiko?

Moni luulee näin. Ikävä tosiasia kuitenkin on, että Thaimaassa on esimerkiksi hiv-tartuntoja kymmenkertainen määrä Suomeen verrattuna. Seksitaudit eivät näy päällepäin, joten ulkonäön perusteella ei kannata lähteä veikkailemaan kenellä voisi olla hiv. Sillä tavoin pelataan melkoista venäläistä rulettia seksin ollessa kyseessä. Tämä ilmiö näkyy ikävästi myös suomalaisten matkailijoiden Thaimaasta saaduissa hiv-tartuntatilastoissa.

Hivistä ei kuitenkaan tarvitse olla huolissaan, kun pitää pienen järjen hivenen mukana reissatessaan. Hyvä muistisääntö on, että hiv ei tartu arkipäiväisessä kanssakäymisessä, kuten suutelu, aivastus, ruokailuvälineet ja niin edelleen, eikä minkään pintojen välityksellä. Matkailijan kannalta oleellisin hivin tarttumisriski on seksissä ilman kondomia. Yhdynnässä hiv voi tarttua molemmille osapuolille, ja erityisen suuri riski on anaaliyhdynnässä. Suuseksissä hiv-riski on pienempi, ja vain sillä osapuolella joka saa eritteitä (veri, emätinerite, sperma tai esiliukaste) suuhunsa, eli suuseksiä antavalla osapuolella. On tosin hyvä muistaa että muut seksitaudit voivat tarttua suuseksissä puolin ja toisin. Hiv voi tarttua myös yhteisten huumeidenkäyttövälineiden tai ulkomailla tehdyn verensiirron kautta.

Löydä juuri sinulle sopiva kondomi

Turvallista seksiä on käsin hyväily, sekä yhdyntä kondomin kanssa. Jos annat kumppanillesi suuseksiä, kannattaa käyttää suuseksisuojaa emättimen päällä tai kondomia peniksen päällä. Tässä kohtaa tulee tietysti pitkä liuta vastaväitteitä, miksi sitä kondomia ei voi käyttää. Kondomin käyttöhän on kuin karkkia söisi paperit päällä, vai mitä? Näin ei kuitenkaan tarvitse olla. Kondomeja on lukuisia erimuotoisia, -makuisia ja -kokoisia, joten kaikille löytyy varmasti vähemmän epämieluisa malli. Liukuvoide vielä hommaan mukaan niin johan seksi luistaa! Liukuvoide lisää seksin nautinnollisuutta, ja auttaa kondomia pysymään paremmin ehjänä.

Kondomi ja erektio – mahdoton yhdistelmä?

Vaietumpi ongelma on mahdolliset erektiohäiriöt, jotka tuovat oman haasteensa kondomin käyttöön. Entä jos kondomin kanssa ei seisokaan? Et ole suinkaan yksin asian kanssa: Suomessa jopa yli puolet 40-70 vuotiaista miehistä kärsii erektiohäiriöistä jossain vaiheessa. Nykyisin markkinoilla on jo useita varsin tehokkaita erektiolääkkeitä, joten siitä vaivasta ei suotta kannatta kärsiä. Rohkeasti vain siis lääkärille puhumaan asiasta.

Kondomi jäi pois – mitäs nyt?

Ihminen on erehtyväinen, ja usein alkoholin käyttö vielä laskee harkintakykyä. Lomalla voi siis hyvinkin tulla ottaneeksi sellaisia riskejä joita ei arkipäivässä ottaisi. Jos harrastat suojaamatonta seksiä Thaimaassa, kannattaa hakeutua pikaisesti lääkärin vastaanotolle. Hiv-tartuntaan on nimittäin olemassa ns. jälkiehkäisylääkitys (Post Exposure Prophylaxis). Tämä PEP-lääkitys tulisi aloittaa mahdollisimman pian, viimeistään 72 tunnin kuluttua mahdollisesta tartunnasta. Thaimaassa ulkomaan kansalaiset voivat saada lääkäriltä reseptin PEP -lääkitykseen yksityisistä sairaaloista. Käytännössä lääkityksen saa aina, jos on ollut seksiä ilman kondomia seksityöntekijän tai ladyboyn kanssa, tai jos on harrastanut miestenvälistä suojaamatonta seksiä. Lääkitys pitää maksaa itse.

Soita ja kysy jälkiehkäisylääkityksestä (PEP) numerosta: +358 40 6858 519. Neuvontapuhelimen aukioloaika on ma-to Thaimaan aikaa klo 15.00-20.30 ja chat aika maanantaisin 15.00-20.30. Katso lisää osoitteesta www.hivpoint.fi.

Minne testiin?

Jos sinulla kuitenkin on seksiä ilman kondomia uuden tai satunnaisen kumppanin kanssa, käy ainakin hiv-testissä kun mahdollisesta tartunnasta on kulunut 1-3 kuukautta. Testiin pääsee esimerkiksi Hivpointin palvelupisteissä. Useimmille hiv-tartunnan saaneista ei tule mitään oireita, joten ainoa luotettava tapa tietää, onko saanut tartuntaa vai ei, on käydä hiv- ja muissa seksitautitesteissä. Seksitaudin saa yleensä ihmiseltä joka ei tiedä omasta tartunnastaan, ja Suomessakin arvellaan olevan jopa 1000 henkilöä joka ei ole tietoinen omasta hiv-tartunnastaan. Mahdollinen hiv-tartunta saadaan nykyisillä lääkkeillä hyvin hallintaan, eikä toimivalla lääkityksellä oleva tartuta virusta eteenpäin edes seksissä ilman kondomia.

Lisää tietoa saat sivulta turvallisestithaimaassa.fi. Voit tulla kysymään mieltäsi askarruttavaa asiaa myös chatistamme hivpoint.fi.