Muuta hyödyllistä tietoa

Liikkuminen Pattayalla

Liikenteen sekamelskasta huolimatta Pattayalla on helppo liikkua ja tiestö on loppujen lopuksi hyvinkin selkeä. Kaupungilla tarjotaan taksikyytejä lava-autoilla tai mopoilla, ja hinnat näissä vaihtelevat tietysti matkan pituuden mukaan.

sivut_iso_banner_traffic_2

Central Pattayan alueella lavataksin yksi reissu maksaa 10฿ per hlö, kun taas mopotaksilla kyyti maksaa n.40฿. Rohkeimmille suosittelen vuokramaan mopon, mikä on vaivattomin, halvin ja mielestäni helpoin tapa liikkua Pattayalla.

Lavataksit

sivut_iso_banner_pickuptaxi

Lavataksit kulkevat tiettyjä reittejä, Thaimaalaiseen tapaan mikään ei ole kiveen kirjoitettua, vaan reitit voivat muuttua matkan varrella. Kyyti on erittäin helppo. Kun näet lavataksin, heiluta kättä niin, että kuski huomaa sinut ja hyppää kyytiin lavalle.Kun olet perillä, paina lavalla olevaa summeria, ja käy kuittaamassa 10฿ kuskille.

Mopotaksit

sivut_iso_banner_motobiketaxi

Mopotakseja löydät melkein joka kadunnurkasta, ja ne vievät sinut melkein minne vaan. Taksat kannattaa neuvotella aina etukäteen. Kyytien hinnat ovat 40฿ – 80฿ Central Pattayan alueella. Kuskeista ja kyydeistä on vaikka mitä tarinoita, joten nouset kyytiin aina omalla vastuullasi. Mopotaksit ovat muutakin kuin mopokuskeja, he auttavat sinua muutoissa, renkaanvaihdoissa, heiltä voi kysyä neuvoa mihin vaan…

Valuutta ja pankki asiat

Pattayalla ei juurikaan kortteja käytetä vaan käteisellä mennään, olit sitten shoppailemassa ravintoloissa tai ostoskeskuksissa. Ehkä juuri siksi Pattayalla on valuutan vaihto pisteitä joka nurkalla. Pankeilla on ovat vaihto pisteensä, hotellit vaihtaa valuuttaa ja yksityisiä vaihto pisteitä löytyy paljon. Kurssi vaihtelee jonkun verran ja kenties yksityiset vaihto pisteet antaa parhaimman kurssin. Myös hyvä tietää että lentokentällä kurssi on erittäin huono ja kannattaakin isompi valuutta vaihdos tehdä pelipaikoilla.

sivut_iso_banner_moneyexcanse

Pankkitilin avaaminen on yhtä helppoa Thaimaassa kuin Suomessakin. Esimerkiksi Kasikorn pankkiin saat avattua tilin erittäin helposti. Tarvitset thaimaalaisen puhelinnumeron, osoitteen sekä passisi, mikäli haluat nettitunnukset on sinulla oltava voimassa oleva sähköpostiosoite. Tilin avaaminen maksaa n. 500฿ ja saat myös elektronisen Visa-kortin, jolla voit nostaa tilillä olevia varojasi vaikka Suomesta.

TrasferWise on helppo, nopea ja varma tapa siirtää rahaa, parempi kurssi kun pankeilla ja pienet kulut.

Viisumi-asiat

Suomalainen voi oleskella Thaimaassa 30 päivää ilman viisumia. Pidempään Thaimaassa matkailevien tarvitsee anoa viisumia Thaimaan suurlähetystöstä ennen matkaa. Viisumeita on monenlaisia, mutta yleisin on turistiviisumi jolla voi oleskella Thaimaassa 2 kuukautta kerrallaan. Tätä turistiviisumia on myös saatavana useammalla maahantulolla. Turistiviisumiin voit myös hakea paikallisesta Immigrationista kuukauden jatkoajan.

sivut_iso_banner_viisumi

Pattayalla Immigration sijaitsee Jomtien Soi 5:lla. Lisätietoja viisumeistä löytyy Thaimaan suurlähetystön sivuilta, jotka löytyvät osoitteesta www.thaiembassy.fi.

Palvelemme myös viisumi asioissa, mikäli sinulla tai ystävää tarvetta viisumille, ota yhteyttä.

Kansainvälinen ajokortti

Suomalainen ajokortti ei käy Thaimaassa sellaisenaan vaan tarvitaan kansainvälinen ajokortti. Kansainvälisen ajokortin saa Autoliitosta tai Trafilta. Tämä on liite Suomi-ajokortille ja tuleekin pitää molemmat kortit mukana. Mikäli ei ole ajokorttia, poliisi sakottaa kortitta ajosta n.400฿. Sinäänsä ei iso summa, mutta suositellaan ehdottomasti hankkimaan kansainvälinen ajokortti, jos jotain isompaa tapahtuu niin on ainakin jonkinmoinen oikeusturva.

sivut_iso_banner_internationallisence

Voit myös hankkia thaimaalaisen ajokortin paikallisesta viranomaiselta, jonka saa turistiviisumilla vuodeksi kerrallaan.

Paikallinen liikenne ja viranomaiset

Kuten yllä mainittu, Liikenteen sekamelskasta huolimatta Pattayalla on helppo liikkua ja tiestö on loppujen lopuksi hyvinkin selkeä. Viranomaiset valvoo nykyisin vieläkin tarkemmin liikennettä ja tuntuu että valvominen on vain työpaikalla olemista eikä siviilien auttamista.

sivut_iso_banner_police_1

Paikallisten liikennekulttuuri on lapsen kengissä, mihin olemme tottuneet, ja tuntuu että varsinkin länsimaalaisia pysäytellään vaan ”rahastamisen” takia. Virallisesti sakot tulee maksaa poliisiasemalla, mutta usein poliisit ottaa sakon myös käteisenä.

Jos joudut onnettomuuteen

Pattaya on vilkas kylä ja onnettomuuksia sattuu jopa suhteellisen usein. Vakuutus on hyvä olla olemassa, paikalliset sairaalat ei ota potilaita ellei ole vakuutus tai raha-asiat kunnossa, ns. sosiaaliturvaa ei täältä löydy.

sivut_iso_banner_hospital

Valta-osa sairaaloista on kuitenkin hyvät yhteydet Eurooppaan ja vakuutusyhtiön hoitamat velvoitteet hoituvat helposti.

Yöelämä

Pattayan yöelämä on eksoottinen, kuuma, hikinen ja erittäin vilkas, sitä ei kannata jättää väliin! Baareja, yökerhoja ja Go Go klubeja on kaupunki pullollaan, enemmän hulinaa ja menoa hakeville on monia keksitettyjä baarialueita, hieman rauhallisempaan menoon löytyy paljon tarjontaa baarialueiden ulkopuolelta.

sivut_iso_banner_bars

Pattayalla ei ole vaikea löytää juotavaa tai seuraa, ravintola tarjontaa on paljon ja niiden kaikkien läpi käyminen yhden illan aikana on sula mahdottomuus, voitte tietty kokeilla… mutta on epätodennäköistä että onnistutte! Sen kuitenkin voin luvata että Pattayan baari elämä on hauskaa!!

Ajoneuvon hankkiminen ja ostaminen

Voit ostaa auton tai moottoripyörän suoraan omiin nimiisi. Jos ostat ajoneuvosi liikkestä, sinun tarvitsee yleensä toimittaa kopio passista ja maahantuloleimasta sekä asuinpaikkatodistus jonka saat paikallisesta immigrationista liikkeeseen ja he hoitavat omistussuhteen siirron nimiisi.

sivut_iso_banner_buymotorbike

Voit myös hankkia thaimaalaisen ajokortin paikallisesta viranomaiselta, jonka saa turistiviisumilla vuodeksi kerrallaan.

Asunto-osakkeen eli condon ostaminen

Ulkomaalaisomistus kerrostalo-osakkeissa on rajoitettu 49%, mikä tarkoittaa sitä että taloyhtiössä olevista asunnoista 49% voi olla suoraan ulkomaalaisen nimissä ja loput 51% on oltava thaimaalaisten / thaimaalaisen yrityksen nimissä.

Kiinteistönvälittäjältäsi saat tarvittavat tiedot asuntojen omistussuhteista ja rekisteröinneistä nimiisi.

sivut_iso_banner_condo